Een jaar lang 4 dagen werken

Vandaag precies een jaar geleden had ik mijn allereerste echte papa dag. V ging toen na een verlof van 4 maanden weer aan het werk en ik ging minder werken. In de laatste 3 maanden van het jaar deed ik dat nog met vakantiedagen die ik ‘over’ had gehouden voor dit doel. Sinds begin 2019 ben ik daadwerkelijk ouderschapsverlof gaan opnemen. Inmiddels is het mijn 39ste papa dag om precies te zijn. Tenminste, de 39ste dag als in mijn ouderschapsverlof uren. Dat betekend dat ik inmiddels 312 uur heb opgenomen van de 1040 uur die ik totaal tot mijn beschikking heb gekregen. In totaal kan ik 2,5 jaar er mee vooruit totdat het op is. Tegen de tijd dat mijn dochter dus 3 is zal het zo ongeveer op zijn. Na die tijd zou ik dus weer volledig moeten gaan werken of contractueel vast moeten laten leggen dat ik 32 uur in de week wil blijven werken. Tot nog toe heb ik een 40-uren contract en dat kunnen ze je niet afnemen zolang je ouderschapsverlof hebt.

Ondanks het 40-uren contract krijg ik voor 32 uur betaald. Bij mijn vriendin gaat dat net zo. Ik heb het al eerder genoemd, maar sinds die tijd is ons inkomen dus met 20% gedaald. Gelukkig kregen we aan de andere kant wel extra toeslagen wat het lagere inkomen deels gecompenseerd heeft.

Als ik kijk naar onze savingsrate van de eerste 8 maanden van het jaar, dan hebben we een savingsrate van 30,03% weten te halen. Dit is overigens zonder de aanschaf van de camper. Ter vergelijking heb ik ook even gekeken naar de eerste 8 maanden van vorig jaar. Toen hadden we een savingsrate van 46,15% over de eerste 8 maanden van het jaar. We hebben dus 20% meer vrije tijd gekregen en het kost ons globaal 16% van ons inkomen. Een prima deal dus want tijd is voor ons momenteel meer waard dan de hogere savingsrate.

Of dat ik weer 40 uur ga werken nadat het ouderschapsverlof op is? Sowieso duurt dat dus nog bijna 2 jaar, maar zoals ik er nu over denk blijf ik lekker 4 dagen werken. Het bevalt mij erg goed en het geld missen we niet eigenlijk. Meer inkomen is natuurlijk altijd welkom, maar de extra vrije tijd weegt toch zwaarder voor mij.

Tagged , ,

5 thoughts on “Een jaar lang 4 dagen werken

  1. Mooi dat het zo goed bevalt! Ik streef er ook naar om tegen de tijd dat ik moeder word terug te gaan naar 32 uur werken. Daarom wil ik nu zoveel mogelijk besparen en aflossen op mijn hypotheek.

    1. Dat vind ik lastig om te zeggen. In 2017 hadden we namelijk de eerste 8 maanden van het jaar 43% savingsrate waar dat in 2018 dus 46% was. In 2018 hebben we juist de meeste aankopen gedaan voor onze eerste baby. De laatste 4 maanden van het jaar zouden mogelijk meer kunnen vertellen. In 2017 was dat 45,8% terwijl dat in 2018 47,8% was. Kortom, er is geen touw aan vast te knopen en het lijkt bij ons niet zo’n grote impact te hebben. Vermoedelijk komt dit doordat we minder zijn gaan eten buiten de deur en minder in de kroeg zijn geweest.

  2. Twee jaar gelden van 36 naar 32 uur gegaan. Lijkt niet schokkend maar voor mij werkzaam in een 24/7 rooster 100 km verderop een zegen. En financieel merk ik het niet eens sinds ik ook aan het minimaliseren en consuminderen doe. Win Win.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.