Duurzaamheidshypotheek

Vandaag werd ik door een tweet van Mr. Cheesy Finance er op geattendeerd dat banken de rode loper uitrollen voor groene hypotheekklant, aldus de Volkskrant. Daar wilde ik uiteraard meer van weten.

Het blijkt dat de hypotheekverstrekkers graag de milieubewuste klant aan zich binden en hier ver voor willen gaan. Zo gaat de Triodos bank vanaf volgende maand duurzaamheidsleningen tegen 50% korting aanbieden. Geen 2% rente, maar slechts 1% (fictieve tarieven). De ASN Bank wil later dit jaar ook een zogenaamde groene hypotheek aanbieden terwijl de grootbanken ABN AMRO en de Rabobank dit al doen. Dat ziet de klant dan voornamelijk terug in een stukje rentekorting. Bij de ABN AMRO is dat bijvoorbeeld 0.2%. Voorwaarde van hen is onder andere dat je nog geen hypotheek bij hen hebt, of dat de renteperiode hernieuwd moet worden.

En wij dan?

Wij hebben een hypotheek bij een dochteronderneming van de ABN AMRO, Florius. Toen ik zag dat de ABN AMRO al duurzaamheidshypotheken verstrekt begon mijn FI (Financial Independece) hart sneller te kloppen. Dit zou goed nieuws kunnen betekenen voor ons. Dus direct op zoek naar hoe de Florius hiermee omgaat. Al snel had ik deze landingspagina gevonden waar ze uitleggen wat ze doen en waarom ze dat doen.

Volgens hun website bieden ze alleen maar nieuwe hypotheken aan met maximaal 106% LTV (Loan To Value). Normaal gesproken is dit 100%, maar voor nieuwe duurzaamheidsleningen mag dit opgerekt worden naar 106%. Voorwaarde hierbij is wel dat het extra geleende geld daadwerkelijk uitgegeven wordt aan duurzame investeringen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.

Daar werd ik dus niet echt wijzer van. Dan maar bellen.

Telefonisch contact

Ze zijn tot 21:00 uur aanwezig, dus meteen maar gebeld. De dame die ik aan de lijn kreeg vond het een goede, en ik denk ook verrassende, vraag. Het enige wat ze mij wist te vertellen is dat er binnen de organisatie onderzoek naar de mogelijkheden gedaan wordt. Op dit moment is er dus nog niets over te zeggen of en zo ja wat er gaat gebeuren vanuit hen. Ze wilde wel graag mijn gegevens weten zodat ze in hun systeem melding kon maken van mijn telefoontje. Ik heb te kennen gegeven dat ik het belangrijk vind dat ze reeds bestaande klanten niet moeten vergeten bij eventueel op te zetten voordelen.

Ze was blij dat ik dit liet weten en heeft het bij mijn klantgegevens genoteerd en zal het hoger op de ladder doorschuiven. Ook heeft ze bij onze gegevens vermeld dat wij een duurzame woning met zonnepanelen hebben. Baat het niet, dan schaad het ook zeker niet zullen we maar zeggen.

Andere banken

Misschien dat het voor jou wel voordelen op kan leveren. Het is in elk geval de moeite waard om er even tijd aan te besteden. Hieronder alvast een lijstje van een aantal verschillende hypotheekverstrekkers die er wat over op hun website hebben staan. Als je aanvulling hebt, dan verneem ik dat graag. Mij mailen kan altijd via het contactformulier of info@niettot71.nl

Tagged , , ,

2 thoughts on “Duurzaamheidshypotheek

  1. Op het eerste gezicht lijkt het een goed streven van de banken om mensen met duurzame huizen korting te geven op hun rente.

    Er zit wel een addertje onder het gras: voor bestaande hypotheken verandert er niets… zoals je zelf ook al ontdekte.
    Sterker nog: ik verwacht dat een duurzame hypotheek straks de norm is: en zodra jij de rente opnieuw moet vastzetten, betaal je (onbewust!) opslag op je rente als je geen duurzame hypotheek hebt.

    1x in de zoveel jaar komen de banken namelijk met een nieuw hypotheekproduct, zodat ze hogere rentes kunnen vragen als de rentevastperiodes van oude hypotheken aflopen…

    1. Het uiteindelijke doel van de banken zal niet zijn om de consument goedkoper uit te laten zijn. Uiteindelijk zal er een doordacht verdienmodel achter zitten. In die zin ben ik het dus volkomen met je eens dat er na verloop van tijd een nieuw verdienmodel aan zit te komen. Over 7 jaar magmoet ik onze rente opnieuw bepalen. Ik ben benieuwd waar ik dan rekening mee moet houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.