DeGiro – how to

Toen ik besloten had dat ik wilde gaan beleggen wist ik er nog maar weinig van. Bied en Laat prijzen, spread, dividend, TER… Er worden in de beleggingswereld zoveel beroepstermen gebruikt. Voor een beginner is het moeilijke kost. Ik had besloten dat ik deze termen eerst in grote lijnen wilde begrijpen voordat ik er mee aan de slag zou gaan.

Toen ik mezelf voldoende had ingelezen, was het tijd om een plek te vinden om mijn beleggingen uit te gaan voeren. Een zogenaamde broker. Na onderzoek bleek voor mij DeGiro hiervoor de beste plek. Ondanks dat de procedure om een account te openen best eenvoudig is, komen er toch een aantal stappen voorbij welke mogelijk vragen opwekken.

Op deze pagina heb ik daarom een kleine how to gemaakt waar je op moet letten bij het openen van een account en wat belangrijk is.

728x90
Uiteraard moet je naar de website van de DeGiro om een account te maken. Door op bovenstaande (affiliate) banner te klikken kom je direct op de juiste landingspagina terecht.

DeGiro account makenHier kies je voor “open een account” waarna je op de volgende pagina komt waar je het land moet kiezen waar je woont.

DeGiro land kiezenHier kies je het land waar je belastingplichtig bent.

De volgende stap vereist je persoonlijke gegevens. Op de pagina wordt meteen aangegeven dat er een verificatie betaling vereist is. Dit kan makkelijk geregeld worden met iDEAL.DeGiro persoonlijke gegevens invullenDoor op “Ja, ik wil een account” te klikken kom je op de volgende pagina terecht waar nog meer gegevens van je gevraagd worden, waaronder je burgerservicenummer. Houd deze gegevens dus bij de hand bij het aanmaken van een account.DeGiro account gegevens invullenHet is belangrijk om deze gegevens naar waarheid in te vullen aangezien DeGiro deze gegevens gebruikt om door te geven aan de belastingdienst.

Op de volgende pagina worden de adresgegevens en bankgegevens vereist. Hier is het van belang om de bankrekening te kiezen die je als tegenrekening wilt gebruiken. Je kan namelijk alleen van die rekening geld overboeken naar het account.
DeGiro gegevens invullen
Na het klikken op ‘volgende’ krijg je een overzicht te zien van alle ingevulde gegevens. Als dit allemaal klopt kan het bevestigt worden door op de desbetreffende knop te klikken.

DeGiro wil graag zekerheid hebben welke tegenrekening je gaat gebruiken. Ze kunnen hiermee je account verifiëren en de bankrekening testen.DeGiro geld overmakenDe betaling via iDEAL is direct afgehandeld. Kies je ervoor om zelf geld over te maken, dan duurt dit mogelijk tot 2 (werk)dagen. Via iDEAL is daarom ook verreweg het makkelijkst.

Als dit gedaan is krijg je een bevestigingsmail van DeGiro. Hierin staat een link welke om bevestiging van het voorgaande proces vraagt. Hiermee verifieert DeGiro de werking van het opgegeven mailadres.DeGiro betaling voltooidNa de verificatie kan de overeenkomst gedownload worden.

Standaard profiel of custody profiel

De volgende stap is erg belangrijk voor het account. Deze keuze kan later niet aangepast worden en heeft invloed op de werking van je account. Standaard wordt er een custody profiel account aangemaakt welke de beste voorwaarden heeft als het gaat om lage tarieven. Echter zitten hier mogelijke nadelen aan. Zo zijn er geen mogelijkheden om te handelen in turbo’s, speeders en sprinters. Worden er geen real-time koersen aangeboden en is het niet mogelijk om te handelen in derivaten (opties en turbo’s). Verder zijn er nog extra risico’s bij een custody profiel die er niet zijn bij een standaard profiel.

Custody profiel risico'sAls je alle voor en nadelen gelezen hebt en een keuze gemaakt hebt zal je op een pagina komen welke je, na het accepteren van de voorwaarden, digitaal kan ondertekenen. Zodra dit gedaan is kan je voor de eerste keer inloggen.

Passendheidstoets

DeGiro wil graag nog wel iets meer weten van je. Ze willen graag weten wat de ervaringen zijn als het gaat om beleggen. Dit is een standaard procedure en moet doorlopen worden. Totaal zullen er 7 vragen zijn welke zich voornamelijk richten op beleggen, maar ook over jouw persoonlijk.

Als deze toets voltooid is moet er nog een EULA (End User License Agreement) geaccepteerd worden. Als dit ook geaccepteerd is moet er nog een type account gekozen worden. “Basic”, “Active” of “Trader”. Het ligt er uiteraard aan hoe je wilt gaan handelen. Zelf heb ik een basic account met custody profiel. Dit is de goedkoopste manier en volstaat om indextrackers uit de kernselectie te kopen en verkopen.

DeGiro - mijn takenEenmaal ingelogd zijn er nog twee taken te voltooien. Ga hiervoor naar mijn taken door rechtsboven in het scherm op je naam te klikken. Ten eerste moet het W-8BEN formulier ingevuld worden. Dit gaat digitaal en kost weinig moeite. Dit formulier zorgt ervoor dat dividendbelasting teruggevorderd kan worden en is dus zeer belangrijk. Verder moet er nog meer informatie omtrent je belastingstatus ingevuld worden. Hier moet ingevuld worden waar je belastingplichtig bent om zo ook te controleren of je niet belastingplichtig bent in Amerika.

Als ook dit afgehandeld is kan je naar het dashboard terugkeren om daadwerkelijk te gaan handelen.DeGiro - Dashboard