DeGiro – how to

Update: 04-02-2020

Degiro heeft per 1 februari hun transactiekosten verlaagd. De prijs van een transactie op Euronext Amsterdam zullen bijvoorbeeld dalen tot €2,00 + 0,03%. Hier kun je het tarievenoverzicht vinden.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Toen ik besloten had dat ik wilde gaan beleggen wist ik er nog maar weinig van. Bied en Laat prijzen, spread, dividend, TER… Er worden in de beleggingswereld zoveel beroepstermen gebruikt. Voor een beginner is het moeilijke kost. Ik had besloten dat ik deze termen eerst in grote lijnen wilde begrijpen voordat ik er mee aan de slag zou gaan.

Toen ik mezelf voldoende had ingelezen, was het tijd om een plek te vinden om mijn beleggingen uit te gaan voeren. Een zogenaamde broker. Na onderzoek bleek voor mij DeGiro hiervoor de beste plek. Ondanks dat de procedure om een account te openen best eenvoudig is, komen er toch een aantal stappen voorbij welke mogelijk vragen opwekken.

Op deze pagina heb ik daarom een kleine how to gemaakt waar je op moet letten bij het openen van een account en wat belangrijk is.

728x90
Uiteraard moet je naar de website van de DeGiro om een account te maken. Door op bovenstaande

(affiliate) banner te klikken kom je direct op de juiste landingspagina terecht.

DeGiro account makenHier kies je voor “open een account” waar

na je op de volgende pagina komt waar je het land moet kiezen waar je woont.

DeGiro land kiezenHier kies je het land waar je belastingplichtig bent.

De volgende stap vereist je persoonlijke gegevens. Op de pagina wordt meteen aangegeven dat er een verificatie betaling vereist is. Dit kan makkelijk geregeld worden met iDEAL.
Er komt een pop-up venster waarbij je nog herinnerd wordt aan het feit dat je de juiste tenaamstelling moet gebruiken.

Kies hier voor bevestigen als de naam juist is. Je komt op de volgende pagina terecht waar nog meer gegevens van je gevraagd worden. Tevens maak je hier je gebruikersnaam en wachtwoord aan.Het is belangrijk om deze gegevens naar waarheid in te vullen aangezien DeGiro deze gegevens gebruikt om door te geven aan de belastingdienst.

Op de volgende pagina worden de adresgegevens en bankgegevens vereist. Hier is het van belang om de bankrekening te kiezen die je als tegenrekening wilt gebruiken. Je kan namelijk alleen van die rekening geld overboeken naar het account.
Na het klikken op ‘volgende’ krijg je een overzicht te zien van alle ingevulde gegevens. Als dit allemaal klopt kan het bevestigt worden door op de desbetreffende knop te klikken. Je zal nu direct een mail krijgen van DeGiro waarin ze vragen om je e-mail adres te verifiëren, de voorwaarde te accepteren en zodoende je registratie te voltooien.

Nadat alles geaccepteerd is en je naam ingevuld is kan je op accepteren klikken en zal je opnieuw moeten inloggen om het account te activeren.

DeGiro wil graag zekerheid hebben welke tegenrekening je gaat gebruiken. Ze kunnen hiermee je account verifiëren en de bankrekening testen.DeGiro geld overmakenDe betaling via iDEAL is direct afgehandeld. Kies je ervoor om zelf geld over te maken, dan duurt dit mogelijk tot 2 (werk)dagen. Via iDEAL is daarom ook verreweg het makkelijkst.

Als dit gedaan is krijg je een bevestigingsmail van DeGiro. Hierin staat een link welke om bevestiging van het voorgaande proces vraagt. Hiermee verifieert DeGiro de werking van het opgegeven mailadres.DeGiro betaling voltooidNa de verificatie kan de overeenkomst gedownload worden.

Standaard profiel of custody profiel

De volgende stap is erg belangrijk voor het account. Deze keuze kan later niet aangepast worden en heeft invloed op de werking van je account. Standaard wordt er een “standaard profiel” account aangemaakt. Met dit account zijn er mogelijkheden om te handelen in turbo’s, speeders en sprinters. Er worden real-time koersen aangeboden en het is mogelijk om te handelen in derivaten (opties en turbo’s). Kies je voor een standaard profiel, dan zijn er nog extra risico’s die er niet zijn bij een custody profiel.

Custody profiel risico'sAls je alle voor en nadelen gelezen hebt en een keuze gemaakt hebt zal je op een pagina komen welke je, na het accepteren van de voorwaarden, digitaal kan ondertekenen. Zodra dit gedaan is kan je voor de eerste keer inloggen.

Passendheidstoets

Voor dat de passendheidstoets afgenomen wordt moet er nog een EULA (End User License Agreement) geaccepteerd worden. Daarna wil DeGiro graag nog wel iets meer weten van je. Ze willen graag weten wat je ervaringen zijn als het gaat om beleggen. Dit is een standaard procedure en moet doorlopen worden. Totaal zullen er 7 vragen zijn welke zich voornamelijk richten op beleggen, maar ook over jouw persoonlijk.

Zodra de toets doorlopen is kom je bij onderstaand venster uit. Als je op ‘Ga door’ drukt dan kom je op een pagina waar je identiteit geverifieerd gaat worden. Dit gebeurt door het uploaden van een kopie van je paspoort of ID-kaart. Mocht je die niet beschikbaar hebben, dan kan je heel gemakkelijk met de App voor je telefoon een scan maken.Nu dit voltooid is zal er een bankrekening gekoppeld moeten worden. Dit moet de rekening zijn die je als tegenrekening wilt gebruiken. Het minimale bedrag is €0,01 en is er voor bedoeld om zeker te weten dat jij de persoon bent die de rekening wenst te openen.

De betaling kan makkelijk voltooid worden via iDeal. Zodra dit voltooid is krijg je onderstaand scherm te zien.Je wordt doorverwezen naar je account, maar hierbij kom je wederom op een pagina terecht waar je nog meer info moet ingeven. Zelf moest ik nog mijn voornaam welke bekend is op mijn paspoort opgeven. Daarnaast moest ik mijn BSN nummer nog opgeven. De rest van de gegevens waren vooraf al ingevuld en hoef je alleen maar te controleren. Verder moet je akkoord gaan met de verklaringen die er staan.

Nu wil DeGiro nog weten hoe je hen kent en moet je het ‘document’ ondertekenen met je naam en de datum. Hierna krijg je een venster waarin staat dat de informatie succesvol is opgeslagen en kan je naar de trader toe.

Eenmaal in de trader aangekomen moet er nog één taak voltooid worden. Ga hiervoor naar mijn taken door rechtsboven in het scherm op je naam te klikken. Het W-8BEN formulier moet ingevuld worden. Dit gaat digitaal en kost weinig moeite. Dit formulier zorgt ervoor dat dividendbelasting teruggevorderd kan worden en is dus zeer belangrijk.

Als ook dit afgehandeld is kan je naar het dashboard terugkeren om daadwerkelijk te gaan handelen.