Definitieve berekening toeslagen 2018

Het is alweer 14 maanden geleden dat B geboren is en het was alweer oktober 2018 dat wij voor het eerst toeslagen daarvoor ontvingen. In de eerste plaats hadden we sinds die tijd recht op kinderbijslag, maar daarnaast konden wij ook aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag. Ik had de aanvraag voor die laatstgenoemde toeslag netjes op tijd berekend en ingevuld. Volgens mijn berekening hadden wij recht op €731 aan kinderopvangtoeslag in 2018. Dit hebben wij vervolgens ook netjes ontvangen. Zoals de meeste mensen wel weten gaat het om een voorschot en wordt het definitieve bedrag later pas berekend.

Ik had echter geen moment meer gedacht aan deze definitieve berekening totdat ik een mailtje kreeg dat er een nieuw bericht in de berichtenbox van mijn overheid staat. Toen ik het bericht opende werd ik blij verrast. We hadden namelijk geen recht op €731, maar op maar liefst €764. We hadden dus nog recht op een extra €33. Binnen een week stond dit op de rekening. Nu wordt ik niet per se super blij van €33, maar het doet mij wel deugt dat ik het blijkbaar dus goed berekend had.

Dit geeft mij ook meer zekerheid dat ik het voor het nieuwe jaar ook goed berekend heb. In het nieuwe jaar zijn we namelijk beiden minder gaan werken en is B een extra dagdeel naar de kinderopvang gegaan. Dit heeft uiteraard gevolgen voor ons inkomen uit werk en voor de kinderopvangtoeslag. De kinderopvangtoeslag ging daardoor flink omhoog. Het grootste gedeelte van deze toeslag gebruiken wij daadwerkelijk om de kinderopvang te betalen. Het bedrag wat daarna nog overblijft gebruiken wij momenteel nog om onze buffer uit te bouwen.

We gaan er dus geen luxe mee betalen, want het kan maar zo zijn dat een deel teruggestort moet worden als de definitieve aanslag volgend jaar binnenkomt.

Houd jij je recht op toeslagen in de gaten?

Tagged , , ,

8 thoughts on “Definitieve berekening toeslagen 2018

    1. Zorgtoeslag heb ik voor het laatst ontvangen toen ik ruim een jaar lang twee huizen had, dus ook twee keer rente van mijn inkomen mocht aftrekken. Sinds de verkoop van 1 woning heb ik daar ook geen recht meer op.

  1. Wij ontvangen ook kinderopvangtoeslag voor 1 kind. Dit is ons eerste jaar kinderopvang. Het is ongeveer 2/3 tegemoetkoming van de opvangkosten. Een buffer hiermee opbouwen gaat dus niet. Heb de inkomens wel hoger ingeschat en de opvanguren naar beneden afgerond. Ik verwacht daardoor ook geen terugbetaling op het voorschot. Zorgtoeslag ontvang ik al jaren niet meer, als je fulltime werkt is je verzamelinkomen (zelfs met aftrek van de woning) al snel te hoog voor zorgtoeslag. Wat ik voorbij zag komen op o.a. Nibud en de belastingdienst als toeslag-heffingskorting voor ouders die beide werken, de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Veel ouders laten die liggen als ze niet verplicht zijn IB in te vullen. Er zijn een aantal voorwaarden om hier aanspraak voor te maken, maar door deze heffingskorting kun je tussen de 1500 en 2800 euro netto meer overhouden op jaarbasis. Ben je hier bekend mee?

  2. De kinderopvangtoeslag. Ik zorg er altijd voor dat zowel het gezamenlijke jaarinkomen, als de uren dat de kids naar de opvang gaan, lager worden doorgegeven. Zo voorkom ik dat er een bedrag moet worden terugbetaald. Zodra ik de uiteindelijke jaargegevens heb tegen het einde van het kalenderjaar, pas ik alles aan, vrij snel daarna krijg ik dan een nieuwe beschikking.

  3. Goede tips lees ik hier.

    Mijn werkgever heeft me over 2018 teveel betaald. Dat hebben ze in januari 2019 rechtgezet. Tsja, toen had het al effect op de kinderopvangtoeslag. Dus over 2018 moesten we 100 Euro terugbetalen. Hopelijk gaat het over 2019 beter… (en anders duik ik toch eens in de tips die hier staan.)

  4. Ik vulde bewust het inkomen 15000 hoger in. Ik ben net begonnen als zzper en krijg in loondienst onregelmatigheidstoeslag. Ik krijg liever terug dan bijbetalen. Afgelopen week de beschikking ontvangen. 204 euro krijg ik terug. Nu gaat dochter naar de basisschool ipv peuterschool en maken wij geen gebruik van bso ed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.