De oma van de buurvrouw

Wat ik nou dan weer hoorde

Vandaag hadden wij de buren van een paar deuren verderop op kraamvisite. We hebben daarbij weer leuke cadeautjes in ontvangst mogen nemen. Bijzonder om te zien hoeveel mensen dan voor je over hebben. Het ene cadeau is nog beter bedacht dan het andere en er wordt eigenlijk geen moeite bespaard om toch wat leuks te regelen. Erg leuk om te ervaren..

Maar de buurvrouw die had een leuke quote die ze van haar oma had.

De vraag van haar oma was als volgt: “Waarom hebben jullie toch allemaal van die grote woningen terwijl jullie er nooit zijn?”

Nu wonen wij in een straat met allemaal rijtjeswoningen variërend van zo’n 120 tot 150 vierkante meter groot. Het is dus allemaal niet mega groot, maar ik snap de oma van haar wel.

We werken hard

We zijn eigenlijk allemaal de hele week naar onze (kantoor)banen om daar 40 uur te werken om vervolgens rond 18:00 uur thuis te komen. Snel een hap naar binnen werken en nog even uitrusten van de dag en dan weer op tijd het bed in, want om 6:00 uur gaat de wekker weer voor de nieuwe dag. En dan in het weekend zijn we eindelijk vrij om te doen en laten wat we willen, en dat doen we dan ook nog eens vaak niet thuis.

Wat moet je dan inderdaad met zo’n groot duur huis? Waar doen we het allemaal voor? Zouden we niet kleiner kunnen gaan wonen? De conclusie van de buurvrouw was dat haar oma vroeger ook altijd gewerkt had en anders haar opa wel. Daar moest haar oma haar dan ook wel weer gelijk in geven.

Dennis Storm – Weg Ermee

In mijn blogbericht van Vaderdag had ik al vermeld dat ik het nieuwe boek (affiliate link) van Dennis Storm gekregen had. Inmiddels heb ik deze uit en kan alvast een kleine tip van de sluier oplichten. In zijn boek stelt hij ook de vraag waarom we in zo’n groot huis moeten wonen. Hij bekijkt het vanuit een minimalistisch oogpunt. In essentie lijkt dit erg veel op de manier zoals wij er naar kijken.

Nu is mijn mening echter wel dat het niet noodzakelijk is om een kleine woning te hebben, maar om lage maandlasten te hebben. Je huis kan nog zo groot zijn, maar als er geen hypotheek op rust, is er voor wat dat betreft niets aan de hand. Zo is onze hypotheek niet skyhigh en zijn we deze netjes aan het aflossen.

Is jouw huis te groot voor je inkomen?

Tagged , , ,

12 thoughts on “De oma van de buurvrouw

 1. Ik denk dat je geen lezers hebt die de vraag met ja beantwoorden. Wel is ons huis 140 m2 groot en zullen we komend jaar naar ongeveer de helft terugverhuizen. Maar dat wordt een bewuste keuze met 2 huizen.

  En nog bedankt voor de leuke dag gisteren!

  1. Ik verwacht het eerlijk gezegd ook niet inderdaad. Ons huis is zelf ook bijna 150m2, maar het is toch een rijtjes woning waardoor het niet belachelijk duur is. ik blijf volgen hoe jullie het gaan doen. Wel een interessante beweging.

   En jij uiteraard ook voor de goede input en de goede gesprekken.

 2. Wij wonen in een huis van 100 m2 met ons gezin van vier. Het is ons eerste huis waar we nog steeds wonen en bevalt heel goed. Doordat het kleiner is worden we ook gedwongen om op te ruimen. En het scheelt gewoon ook in de maandlasten waardoor we dat geld kunnen gebruiken voor andere leuke dingen. Toen we destijds dit huis kochten, werden we door de bank verbaasd aangekeke n dat we niet meer wilden lenen. Nu ben ik zo blij dat we destijds tegen de stroom in zijn gaan zwemmen!

  1. Dat hebben jullie dan inderdaad prima gedaan. Ik kan mezelf goed voorstellen dat het als een genot ervaren wordt. Meer ruimte is uiteraard wel welkom, maar niet tegen alle kosten. Jullie kunnen jullie kids nu net dat beetje extra geven.

 3. ik werk fulltime thuis.. dus maak er zeker wel gebruikk van 7 dagen per week! is ook ideaal voor mn werk.. ik werk als gastouder en we hebben een ruime achtertuin, grote kelder (hele verdieping.. hierdoor is t huis 170m2 !! ) en een speeltuin voor de deur!
  er rust een hypotheek op van nu nog bijna 220.000 terwijl de waarde veel meer is (kleinere huizen worden hier nu verkocht voor 250.000 of meer (gaan boven vraagprijs weg)
  we werken beide wel fulltime maar dat is ook omdat ik de contracten ooit zo heb aangenomen, hoef niet perse fulltime te werken om het te kunnen betalen en ga dan ook per september een dag minder werken 😉 heerlijk 🙂 spaarpotjes vullen en dat geeft in de toekomst nog meer vrijheid qua werk (aangezien over een jaar alle huidige opvangkindjes dan ook 4 zijn moet ik dan maar weer afwachten wat mn inkomen wordt)

  1. Lekkere ruime woning hebben jullie dan zeg. Dat zou ik ooit ook nog wel willen zo’n grote kelder. Jullie huis staat dus in elk geval niet onder water, maar lossen jullie nog wel af? Want wat als er na 4 jaar toch geen inkomen is voor jou. Dan zou het wel fijn zijn als de vaste lasten toch alweer iets verder gedaald zijn.

   1. we hebben een annitaire hypotheek dus lossen wel af. lasten dalen niet. mijn doel nu is flink sparen. we investeren elke maand 100 euro bij binck en er zijn lasten die wegvallen als ik zonder opvangkindjes zou komen zoals de huishoudelijke hulp van 160 per maand 😉 dat kan ik dan prima zelf. ook de boodschappen worden dan uiteraard minder (ook al zijn ze bij de belasting aftrekbaar als zakelijke kosten, ze vallen wel bij mn vaste lasten elke maand) maar de vaste lasten worden dan minder en dat zouden we prima kunnen opvangen met mn mans inkomen en ik zou dan alle tijd hebben om weer nieuwe opvangkindjes te krijgen. maar voor nu zit ik propvol en ga ik noodzakelijk een dag minder werken omdat ik t niet lang ga volhouden gemiddeld 40 tot 60 uur per week 😉

    1. Dan heb je het wel goed opgevangen allemaal inderdaad. En dat je het met 40-60 uur in de week niet vol houd op de lange termijn kan ik mezelf voorstellen. Ik moet er niet aan denken.

 4. Wij wonen in een normaal rijtjeshuis van 115 m2. We wonen er al 16 jaar en hebben nog een hypotheek van 2 ton. De woning aan de overkant (zonder openhaard en dakkapel, hebben wij wel) is vorige maand voor het dubbele verkocht. Absurd. We wonen onder de rook van Amsterdam, het is een gekkenhuis.
  Al onze vrienden, kennissen en wat familie zijn in de afgelopen jaren verhuisd naar groter, duurder, mooier. Wij niet. Financieel ruim mogelijk, maar niet gedaan. We zitten hier goed, heerlijk naar ons zin. Beetje onhandige indeling (oorspronkelijk premie C woning) en met twee pubers (13 en 18) beetje schipperen met ruimte. Zoon is al bijna 19, we zitten het nog wel even uit.

  1. Ow, dat duurt vast niet lang meer voordat jullie zoon het huis uit gaat. Zodra dat zover is krijgen jullie er weer behoorlijk wat ruimte bij en wat meer vrijheid denk ik. Goede keuze lijkt mij dat jullie voorlopig lekker blijven zitten. Lossen jullie in de tussentijd nog wel af op de hypotheek?

 5. Wij zitten nu wel prima, maar dat is wel anders geweest. Nu zitten we volgens mij op ongeveer 120 vierkante meter, mijn vorige huis had iets van 400 of 500. En groot met lage maandlasten kan óók heel duur zijn, want als er iets aan moet gebeuren, dan is het oppervlak ook meteen heel groot. Vandaar dat ik toch zelf ook wel bewust de keuze maak voor ‘groot genoeg, maar niet te groot’.

  1. Zo zo, dat moet wel een woonboerderij geweest zijn van 400-500. Kan me zo niets anders voorstellen dat zo groot is. En inderdaad, hoe groter hoe duurder qua onderhoud, maar ook qua verwarming. Dat aspect had ik in mijn blogbericht even niet meegenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.