De 7 stappen naar Financiële vrijheid

Sinds een paar jaar ben ik bezig met het najagen van Financiële vrijheid. Voor alsnog heb ik vooral erg veel informatie tot me genomen. Ik begon hierbij op de website financieelonafhankelijkworden en kwam via Google uit op een topic op tweakers.net. Ook heb ik een paar boeken gekocht van Gerard Hormann waaronder Hypotheekvrij.

Zeker dat boekje van Gerard Hormann had mij enthousiast gemaakt. Een leven zonder hypotheek lijkt veel haalbaarder dan ik ooit had gedacht. Mijn ouders zijn ook hypotheekvrij sinds afgelopen jaar, maar ja. Voor hen is dat vele malen makkelijker dan voor mij was mijn idee altijd. Ze hadden begin jaren 80 een woning gebouwd voor slechts 70.000 Gulden. In iets van 36 jaar tijd hebben ze dat volledig afgelost.

Heel knap natuurlijk, maar wij moeten meer dan €250.000 aflossen. Dat was niet mogelijk dacht ik bij mezelf. Maar dat boekje heeft mij dus wel degelijk nieuwe inzichten gegeven en nieuwsgierig gemaakt naar meer. Na verder onderzoek te doen op internet kwam ik allerlei blogs tegen. Zowel Engelstalig als Nederlandstalig.

Zo kwam ik blogs tegen van Geldnerd, CheesyFinance en MrFob. Stuk voor stuk heb ik deze websites doorgenomen en mezelf verder verdiept in de materie.

FO worden

Financieel Onafhankelijk worden klinkt voor mij erg interessant. Ik weet namelijk dat ik niet tot mijn 71ste wil werken. Terwijl als ik op deze site mijn geboortedatum invul ik wel tot die tijd zou moeten alvorens ik AOW ga ontvangen. Dat betekend dat ik zelf aan de bak moet met sparen. Maar hoe doe je dat dan? Zoals Geldnerd deze week nog berichtte heeft sparen helemaal geen zin. Gelukkig had ik al eerder ontdekt dat je beter kan beleggen. En dat beleggen doen wij nu alweer 2 jaar.

Beleggen brengt uiteraard meer risico met zich mee, maar daardoor is het rendement ook hoger. Volg je de brede markt, dan kan je er van uit gaan dat je jaarlijks gemiddeld ongeveer 7% rendement haalt. Dankzij gestapelde interest kan dit over de lange termijn sterk oplopen.

Eenmalig 7% tikt natuurlijk niet heel erg hard aan, maar juist door die gestapelde interest gaat het hard. Dit is het zogenaamde compounded interest, of ook wel het 8ste wereld wonder genoemd. Dit rente-op-rente effect kan er zomaar voor zorgen dat wij over 30 jaar financieel onafhankelijk zijn, of tenminste financieel vrijer.

Ondanks dat de jaren voorbij vliegen duurt het natuurlijk wel lang. Ook dat rente-op-rente effect is niet zomaar zichtbaar. Je zou het kunnen vergelijken met het kijken naar een jonge boom. Stel je doet dat een dag, dan zie je eigenlijk niets veranderen. Kom je echter een jaar later terug bij die jonge boom, dan is het ineens al flink gegroeid. Moet je nagaan hoe diezelfde boom er over 10 jaar uitziet.

Zo gaat dat eigenlijk ook met het rente-op-rente effect. Als je er naar kijkt zie je niets bijzonders. Kijk je er echter over 10 jaar naar, dan zie je wel ineens een flink verschil.

Stappen

En zo zijn er eigenlijk 7 stappen die afgelegd moeten worden naar een financieel vrijer leven. In de komende tijd zal ik hier meer over schrijven.

 

Tagged , ,

6 thoughts on “De 7 stappen naar Financiële vrijheid

 1. Met een huis kopen is het volgens mij goed kijken of je de hypotheek kan opbrengen en doen! In eerste instantie kostte het ons de helft van ons salaris, pffff wat een klap geld! We zijn nu bijna 17 jaar bezig, en nu kost t ons nog geen vierde, en is t minder dan een huurhuis zou kosten, ook hebben we wat extra afgelost inmiddels, en zijn we over 8 jaar klaar. Langer wachten wordt alleen maar duurder en de keuze maken alleen maar moeilijker….

  1. Idealiter zou je niet meer dan 20% van je inkomen aan je huis uit moeten geven. Of dit nou huur of koop is. Wel super dat jullie het meeste al afgelost hebben. Lijkt mij een fijn gevoel.

   1. intereressant! al lang bezig met financieen op orde hebben etc, maar door jonge leeftijd (pas 34) vind ik het lastig om een concreet doel te hebben (wanneer ben je nu precies fo/fire.. het is allemaal zo ver weg.. nu jonge kids, dan niet meer, gen idee wat dan normale uitgaven zijn dus hoeveel je ongeveer nodig hebt.. dat is zo anders dan nu.. nog los van gezondheid… ) vind alle info erover dus nog steeds erg interessant! vooral als het in stapjes gehakt wordt 😉

    1. Dankjewel voor je reactie weer. Het is begrijpelijk dat je het lastig vindt. Het is ook een ver van je bed show als je pas 34 bent wat ik als 33 jarige goed begrijp. Ik ga zelf uit van een benodigd kapitaal van ongeveer €850.000 voordat ik financieel onafhankelijk ben. Dat is gebaseerd op onze huidige uitgavenpatroon. Hoe dat uitgavenpatroon er over bijvoorbeeld 1 jaar uitziet is al moeilijk, laat staan over 20 jaar. Het belangrijkste wat je kan doen is blijven lezen over het onderwerp wat je bewust houdt. Blijf investeren en probeer je uitgavenpatroon niet aan lyfestyle inflation te doen. Uiteindelijk moet je dan heel dichtbij kunnen komen lijkt mij.

 2. Twee keer een huis gekocht en in 25 jaar jaar alles afgelost en dat scheelt enorm in de maandlasten, ook altijd flink gespaart en nu de vraag wanneer ik kan stoppen met werken.
  Ook dan komt de vraag wat doe ik met de aandelen, rente op sparen levert niet genoeg op, maar als de beurs een flinke klap maakt moet ik weer gaan werken.

  1. Dat zijn goede berichten. Het lijkt mij ook zo fijn om geen hypotheek meer te hebben. Dan blijft er echt veel over om te kunnen investeren. Als je weer moet gaan werken als de beurs een flinke deuk op loopt, dan ben je nog niet financieel onafhankelijk vind ik. Mijn advies zou zijn om voor een solide inkomstenbron te zorgen. Bijvoorbeeld door dividend uitkerende aandelen. Dividend hoeft niet te zakken namelijk bij een lagere beurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.