Betaalongemakken op vakantie

Reizen is één van mijn hobby’s. Helaas heb ik er veel te weinig tijd en geld voor, anders was ik vaker op reis. Ik vind het geweldig om nieuwe plekken te ontdekken met avonturen en nieuwe indrukken. Gelukkig heb ik een vrouw getroffen die daar ook erg van houdt. We houden ook erg van ons eigen huis hoor, maar er is zoveel meer dan je eigen ‘safe heaven’.

Bij reizen horen echter ook ongemakken. Zo is de keuken in het huisje wat we gehuurd hebben niet om over naar huis te schrijven. Het enige wat ik er nog in gedaan heb is een ei gekookt. Zelfs dat kostte al moeite. Verder is het bed niet al te best en aan vervanging toe. Daar hebben we dan ook over geklaagd en er zou een nieuw bed komen. Dat is er daadwerkelijk ook gekomen, 1 dag voor vertrek. =)

Wat hebben we verder dan steeds gegeten? We zijn stiekem best wel veel uiteten geweest. Er zitten hier zoveel leuke restaurantjes. En vanavond hebben we voor de derde keer deze week de barbecue aangestoken. Nog zo’n hobby. Aangezien er geen barbecue bij het huisje aanwezig was en we er geen één van huis mee genomen hebben, hebben we er één gekocht bij de plaatselijke winkel. Dit exemplaar heeft ons € 15,00 gekost, met een zak houtskool erbij waren we € 21,00 kwijt. Relatief duur als je hem maar 3 keer gebruikt, maar wat mij betreft kan deze barbecue weer netjes uit elkaar en de doos in voor volgende vakanties.

Wat mij op vakantie vaak irriteert is dat er stiekem op best veel plekken nog geen mogelijkheid is om met pinpas te betalen. En is die mogelijkheid er wel, dan mag je in sommige gevallen pas pinnen bij bedragen groter dan € 16,00. Dan pas kom je er eigenlijk achter hoe vaak je kleine bedragen in Nederland pint. Als ik bijvoorbeeld thuis op de markt twee broodjes ga halen van €1,00 dan pin ik. Dit heeft voor mij meerdere voordelen. Namelijk dat je niet met contant geld over straat hoeft dus ook niet bij de pinautomaat geld uit de muur staat te halen en ook kan je later nog makkelijk via internetbankieren je transacties zien. Dit heeft weer als voordeel dat dit netjes in de persoonlijke financiën verwerkt kan worden.

Ondanks deze kleine ongemakken hou ik toch van reizen. Hoe vaak in een jaar ga jij op reis of vakantie en wat ervaar je dan als grootste (financiële) ongemak?

5 thoughts on “Betaalongemakken op vakantie

 1. Herkenbaar wel. Ik probeer op vakantie zoveel mogelijk met mijn creditcard te betalen. Dat is vaak makkelijker dan met een pinpas. En ook creditcardtransacties worden individueel verwerkt in mijn administratie. Maar dan nog merkte ik dat ik op vakantie meer cash geld heb uitgegeven dan in het hele jaar tot nu toe in Nederland. En elektronisch betalen heeft echt mijn voorkeur, want beter overzicht.

 2. Omrekenen. Dat is financieel de uitdaging, elke dag een andere koers, enwaar kan ik geld uit de muur halen.

  Ik betaal bijna alles met contant geld, mijn pinpas heb ik zelden mee. Mijn favoriete lunchroom is een klein duits bakkerijtje met boven een zitgelegenheid en toilet, er is geen lift en je haalt het aan de toonbank. Je betaalt statiegeld voor flesjes en het allermooiste: Sie können nur bar zahlen. Staat er weer een nederlander te zwaaien met de bankpas, jaja, pinnen. En dan de paniek als dat na 5 minuten steeds luider pratende nederlanders niet blijkt te kunnen, hoe moet ik dan betalen, nou je wandelt naar die geldautomaat. En je betaalt per persoon 25 eurocent om het zum hier essen (afwas en toilet, schoonhouden tafels stoelen en vloer, afval afvoeren) te bekostigen. Na afloop zet je je dienblad in het rek en je levert je flesje in en krijgt pfand terug. Je kunt er in de supermarkt onder de 5 euro niet pinnen, en na jaren van observeren ben ik tot de conclusie gekomen dat duitsers zelden de bankkaart trekken in een winkel.

  Ik werk in een winkel en ik ben een beetje moe van mensen die voor 1 broodje, 1 postzegel, 1 keer naar de wc zonder iets te consumeren willen pinnen. Op mijn werk laat ik het niet zo merken, maar op een vergadering merk ik dat mijn collega’s ook het pinnen onder de 5 euro moe is.
  Ook moe, u kunt dat ook contactloos betalen. Nee dat wil ik niet, ik wil pvd contact als ik ergens sta af te rekenen. Ik wil een hallo en een tot ziens, minimaal. En ik wil als ik pin een pincode invoeren. En contactloos pinnen heb ik uitgezet op de dag dat het aan ging.

  1. Je ergernissen omtrent het steeds minder wordende contact begrijp ik heel goed. Dat vind ikzelf ook juist altijd belangrijk en fijn. Zelf maak ik ook zelden gebruik van die zelfscan terminals puur omdat contact bij de kassa goed is.
   Verder kan ik zeggen dat als er op plekken niet gepind kan worden ik dat uiteraard respecteer en mezelf dan aanpas aan de gebruiken ter plekke.

 3. Improviseren hoort voor mij bij vakantie. Het zet je met beide voeten weer op aarde en doet je de weelde beseffen waarin je leeft. Zeker wanneer je kampeert is dat geval. Ik houd daarvan!!

  Je ergeren aan niet overal kunnen pinnen is dan wel een héél beeldend voorbeeld van hoe verwend wij zijn!

  1. Het is inderdaad een goede weerspiegeling van de verre staat van elektronisch betalen in Nederland. We raken hier met zijn allen zo aan gewend dat we het vreemd vinden als het in een ander land anders gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.