Bestaat er zoiets als te veel inkomen

Als je mij dit een maandje terug gevraagd zou hebben zou ik 100% zeker “Nee” gezegd hebben. Laten we eerlijk zijn, hoe hoog je loon ook is. Een mens wil altijd meer, dus een inkomen dat als te veel beschouwd wordt…? Zonder teveel de politieke kant op te gaan durf ik te zeggen dat dat inkomen van Mathijs van Nieuwkerk van DWDD te veel is, maar verder is het toch nooit te veel? Dankzij het fenomeen lifestyle inflation krijgen wij, de mens, altijd drang naar meer als er meer beschikbaar is. Het is lastig om hier niet aan mee te doen met de soms meestal schreeuwerige reclame’s om ons heen en het mooie groene gras of de nieuwe auto van de buurman. Doe je hier vrolijk aan mee? Dan zit je in de zogenaamde RatRace. Als een rat gevangen in een wiel. Je rent de poten onder je lijf vandaan, maar je komt eigenlijk geen steek verder.

Ondanks dat ik mijn inkomen niet als te veel beschouw, krapte ik mijzelf van de week toch even flink achter de oren. Het heeft even op mij in moeten werken, maar ineens dacht ik… Volgens mij heb ik te veel loon ontvangen vorige maand. Nu is de december maand bij mij altijd één van de leukste maanden van het jaar als het op inkomen aankomt. Het is namelijk de maand waarin de dertiende maand ook uitgekeerd wordt. Het inkomen is dan dus extra hoog. In eerste instantie viel het mij helemaal niet op. Het heeft dus dik drie weken moeten duren voordat ik dacht.. Dit klopt niet.

Zoals tegenwoordig zoveel via de cloud gaat kan ik ook mijn loonstroken in de cloud terugvinden. Meteen maar even gedaan en toen werd mijn vermoeden bevestigd. Ik had teveel inkomen ontvangen over de maand december. Sinds een jaar ben ik één dag in de week huisvader waarvoor ik ouderschapsverlof opneem. Er bestaan werkgevers die aan jouw vrije tijd in de vorm van ouderschapsverlof bijdragen, maar ik moet het zelf bekostigen. Dit wordt netjes van mijn brutoloon ingehouden. Behalve in de afgelopen maand. Ik had dus maar zo 20% teveel brutoloon ontvangen. Nu wordt ik best wel gewaardeerd op mijn werk. Zo kreeg ik, net als mijn collega’s, een tweetal cadeaubonnen van Bol.com van elk €150 voor kerst. Maar het is vast niet de bedoeling dat ze mij voor 21 dagen betalen, terwijl ik er maar 17 gewerkt heb.

Ik heb er even over nagedacht wat ik er mee aan moest. Aangezien het spreekwoord “eerlijk duurt het langst” hier ook vast opgaat, heb ik besloten om het aan mijn collega van de administratie voor te leggen. Het was haar niet opgevallen en bedankte mij voor het melden. Ze ging het nog even uitzoeken, maar ze gaf al aan dat het verrekend zou gaan worden.

Nu hebben wij best wel wat middelen om een tijdelijk lager inkomen op te vangen, maar ik heb de Euro’s van de laatste loonperiode deels ook nog gewoon op de rekening staan. Het gaat dus zeker geen problemen vormen. Waarschijnlijk wordt het zelfs verrekend met een bonus waar ik nog recht op heb. Ik ga er in elk geval niet vanuit dat ze gaan zeggen dat het erg gewaardeerd wordt dat ik zo eerlijk ben en het alsnog mag houden.

Inmiddels weet ik dus dat er zoiets bestaat als te veel inkomen.

Tagged , , , ,

4 thoughts on “Bestaat er zoiets als te veel inkomen

  1. hier werden we helaas blij gemaakt met een dooie mus 😉 gelukkig valt de schade mee. man zou een cao loonsverhoging krijgen maar de brief met jaarsalaris stond 1000 euro ongeveer te veel op. op jaarbasis. dus maandelijks valt de schade mee en salaris is uiteraard wel omhoog gegaan 😉 voor hem vallen de nieuwe belastingschijven ook positief. dus wij zin blij met zijn nieuwe netto salaris 😉

  2. Ik leer mijn kinderen altijd dat als je ‘maar genoeg’ hebt, het prima is. En met genoeg bedoel ik in de regel een dak boven je hoofd en voldoende eten.

  3. Los van je rechtmatig teveel gekregen inkomen, bestaat er volgens mij niet zoiets als teveel inkomen. Wel meer dan je nodig hebt. Maar teveel is altijd subjectief.

    Zolang je je bewust bent van de rat race, heb je de eerste goede stap al gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.