Besparen op tankkosten

Dit prijkte vandaag in mijn mailbox. Afkomstig van de ANWB. In combinatie met de ANWB Creditcard kan je extra korting claimen bij het tanken. Meestal worden deze mailtjes direct door mij verwijderd zonder ze ook maar te openen. Echter deze keer niet. Om de een of andere reden was toch mijn aandacht gewekt. Ik was wel eens benieuwd naar de actie. En laten we eerlijk zijn, besparen wil toch iedereen?

700 stations

De ANWB heeft samen met 700 stations een actie opgestart. Bij deze tankstations krijg je na aanmelding vijf eurocent korting op een getankte liter benzine of diesel. Deze korting wordt bovenop de al geldende pompprijs gegeven. Dit maakt het een bijzondere aanbieding vind ik. Meestal wordt een actiekorting gegeven op de landelijke adviesprijs. Dit keer dus als extra korting. Enige vereiste is dat je ANWB lid bent en dat je betaald met een ANWB Creditcard en het besparen kan beginnen. Wel eerst even registreren op deze pagina.

ANWB Creditcard kortingDe korting wordt automatisch geregistreerd bij betaling en elk kwartaal wordt het kortingstegoed uitgekeerd. Het rekenvoorbeeld wat in de mail wordt gegeven klinkt toch aantrekkelijk, of niet dan? Toch weer € 83,- besparen op tanken zonder dat het je iets extra’s kost. Dit is op basis van 20.000 kilometer. Makkelijk verdiend zou je zeggen.

Niet aangemeld

Ondanks dat het allemaal best wel aantrekkelijk klinkt heb ik mezelf toch nog niet aangemeld. Ik heb namelijk eens uitgezocht wat het mij op zou kunnen leveren. Laten we er van uit gaan dat ik 20.000 kilometer per jaar rijd. Globaal zijn dit mijn woon/werk kilometers op jaarbasis. Tijdens die kilometers kan ik dus het meeste besparen met het tanken. Meestal doe ik dat namelijk na het werk op de route naar huis toe. Tot op heden doe ik dat altijd bij onbemande pompen. Meestal de Tinq, maar af en toe ook de Texaco express. Deze pompen liggen allebei op de route en de prijs is goed zichtbaar. De goedkoopste aanbieder krijgt mij als klant. Verderop zit dan nog een bemande Texaco pomp.

Deze bemande pomp is echter altijd 4 centen duurder waardoor deze niet interessant is. Zou ik mezelf echter aanmelden voor de ANWB actie, dan is de bemande Texaco pomp de enige op mijn route die meedoet. Dat betekend dat met de 5 cent korting deze pomp toch 1 cent goedkoper is. Pure winst dus.

Rekenvoorbeeld

Als je dit echter terug rekent naar daadwerkelijk te behalen winst, valt dit nogal tegen. Mijn auto rijd gemiddeld 15 kilometer op 1 liter benzine. Voor de 20.000 kilometer uit het rekenvoorbeeld heeft mijn auto ongeveer 1.333 liter benzine nodig. Dat zou effectief dus slechts € 13,33.- op jaarbasis opleveren. Een bijna te verwaarlozen besparing, maar toch een besparing.

Waarom kies ik er dan toch voor om hier niet aan mee te doen? De Creditcard rekening moet ik maandelijks handmatig betalen. Stel ik vergeet dat een keer, dan moet er meteen rente betaald gaan worden. Het voordeel is dan snel weg. Verder kom je bij de bemande pomp ook nog eens extra in de verleiding om (onnodige) aankopen te doen in het winkeltje. Dat zou dan ook meteen de winst teniet doen.

Voor mij is de actie dus niet interessant genoeg om aan mee te doen. Zou jij aan deze actie meedoen?

Tagged , , , ,

6 thoughts on “Besparen op tankkosten

 1. Ik zou eerst ANWB lid moeten worden en dat kost me al meer dan het oplevert 😉 Heb ze de afgelopen 10 jaar nog nooit nodig gehad met allemaal oude auto’s. *klopt af* Dat is de grootste besparing 😉

  1. Totally true. Als je dat al niet bent dan wordt het al helemaal niets nee. Zelf ben ik inderdaad wel al behoorlijk lang lid. Ook al wel eens gebruik van gemaakt moet ik zeggen. Verder heeft het laatst nog € 30.- korting opgeleverd bij het aankopen van een bril.

 2. De direct lease tank app is voor mij de gemakkelijkste manier om de laagste prijs/liter te betalen. ANWB al jaren geleden ingeruild voor Routemobiel. Daarnaast op de snelweg meestal “standje bejaarde” met 100km/uur op de rechter rijstrook. Geld is tijd heeft daar een berekening op los gelaten.

  1. Die 100km/h op de rechterrijstrook ben ik ook schuldig aan ja. En als je een keer een auto achter een vrachtwagen ziet hangen, dan is het mogelijk dat ik dat ben 🙂
   Rijd heerlijk relaxed en ook nog zuinig.

 3. Nee, en ik ben wel ANWB lid en ik heb een ANWB creditcard. Door te tanken bij een onbemande pomp is het verschil al bijna verdwenen. Over de grens tanken is de voordeligste optie, voor degene die er niet of nauwelijks voor om hoeven te rijden natuurlijk.

  1. Deze actie gaat het gewoon weg niet halen bij de onbemande pomp inderdaad. Voor mij is het teveel moeite om naar Duitsland te rijden. Qua afstand zou het misschien nog net uit kunnen, maar het kost mij teveel tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.