Beleggen, waar dan?

Ongeveer een jaar geleden ben ik mezelf gaan verdiepen in beleggen. Veel informatie heb ik gehaald van één van mijn favoriete website, tweakers. Hier was ik, inmiddels al zo’n 2 jaar geleden, een forum tegengekomen over Financiële Onafhankelijkheid. In dit forum kreeg ik ook kennis van een ander forum, Beleggen op de beurs in de praktijk. Deel 7 van laatst genoemd forum heb ik van voor naar achter doorgenomen. Mocht je hier tijd voor hebben, dan kan ik je verzekeren dat je veel interessante informatie tegen zult komen. Zo wordt hier bijvoorbeeld besproken wat voor een portefeuille een goede portefeuille kan zijn, maar ook bij welke broker belegd wordt en waarom juist die, of een andere broker.

Broker

In Nederland zijn meerdere brokers actief. “Broker” is een Engelse term voor het begrip beurshandelaar, maar is tegenwoordig ook vooral bekend als een bedrijf waar aandelen, obligaties en andere investeringsmogelijkheden verhandeld kunnen worden. Bekende brokers zijn de grootbanken zoals –>ABN-AMRO, ING Bank en Rabobank. Deze grootbanken bieden al sinds jaar en dag mogelijkheden om, naast betalen en sparen, ook te beleggen.

728x90

Hiernaast zijn er nog zogenaamde internet brokers. In Nederland zijn de meest bekende internetbrokers Alex, BinckBank, BrandNewDay, DeGiro en Lynx. Deze internetbrokers zijn vaak goedkoper dan de platformen van de grootbanken. Dit is terug te vinden in bijvoorbeeld het bewaarloon en de beheerkosten, maar voornamelijk in de transactiekosten. Het bewaarloon en de beheerkosten worden ook wel de TER (Total Expense Ratio) genoemd. Vaak wordt de TER in procenten aangegeven en komen de transactiekosten hier nog bovenop.

Kosten en Rendement

Je kan je voorstellen dat de totale kosten bij beleggen erg belangrijk zijn. Hoe meer kosten er gemaakt worden om te beleggen, hoe minder netto rendement er over blijft. Op deze pagina wordt een simpel rekenvoorbeeld gegeven. Bij de grootbanken worden meestal actief beheerde fondsen aangeboden. Actief beheerde fondsen zijn in vergelijking met passief beheerde fondsen duur aangezien er veel administratie bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan managers die de fondsen samenstellen. De actief beheerde fondsen kunnen een TER hebben van 2% of meer. Passief beheerde fondsen zijn al beschikbaar met een TER vanaf 0,03%. Dit verschil is natuurlijk meteen al winst in het voordeel van passief beheerde fondsen.

Onderzoek

Na onderzoek bleek voor ons DeGiro de beste broker te zijn. Wij zijn zelf sinds maart 2017 gaan beleggen bij deze broker en kiezen hierbij fondsen uit de kernselectie. Het grote voordeel hiervan is dat er geen transactiekosten gerekend worden. De aandelen die wij kopen staan op de Amerikaanse beurzen NYSE Arca en de NASDAQ genoteerd. DeGiro hanteert kosten voor het ‘opzetten van handelsmogelijkheden’. De Euronext Amsterdam en Euronext Brussel zijn hiervan vrijgesteld. De kosten bedragen € 2,50.- per beurs per jaar of maximaal 0,25% over de totale portefeuillewaarde. Ze hanteren een ‘pay-per-use’ model waardoor je nooit zult betalen voor middelen waar je geen gebruik van maakt.

Voor ons komt het er op neer dat we voor het beleggen bij DeGiro hierdoor € 5.- per jaar kwijt zijn.

Fondsen

De fondsen die wij in onze portefeuille hebben zijn Vanguard Total Stock Market ETF en Vanguard Total International Stock ETF. Samen geven deze fondsen een spreiding over 9494 bedrijven wereldwijd en over de meeste sectoren. De fondsen zijn bekend onder de tickers VTI en VXUS. De TER die deze fondsen hebben zijn respectievelijk slechts 0,04% en 0,08%. Door deze lage TER blijft er bij een positief rendement meer netto rendement voor ons over.

Lang vond ik beleggen eng en wist ik niet hoe het moest. Voor mij was dit al die tijd voldoende reden om niet te beleggen. Tegenwoordig denk ik hier heel anders over en vind ik het zonde als je niet belegd. Het helpt je aan een toekomst te bouwen die met alleen sparen niet bereikbaar is. Beleggen bestaat uiteraard in vele soorten en maten. Wij houden het voor alsnog bij saai indexbeleggen.

Beleg jij al en zo ja waar en hoe?

Tagged , , ,

4 thoughts on “Beleggen, waar dan?

  1. Voor het totaalplaatje: Klopt het dat je daarnaast bij de giro nog 0.1% kosten hebt voor het omzetten van euro’s naar dollars, aangezien je Amerikaanse aandelen koopt?

  2. Ik beleg ook via DeGiro, op een iets andere manier dan jij, in individuele aandelen, maar heb ook drie actieve fondsen bij ABNAMRO waarvan de TER niet in de buurt komt van die 2% hoor ;). Max 0,8%. Nog steeds een stuk hoger dan de 0,08% die jij als maximum hebt, dat dan weer wel…

    1. Er zijn inderdaad genoeg fondsen die een TER hebben van net iets onder de 100 basispunten (1%). Staan die losse aandelen dan ook in de kernselectie van DeGiro dat je zo weet, of betaal je daar wel transactiekosten over?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.