APK voor de auto

Van de week was het tijd voor de periodieke keuring van onze auto. Altijd weer een spannend moment. Zeker als je in je achterhoofd houdt dat de auto die wij rijden dit jaar 14 jaar oud is. Gebreken komen met de jaren geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor auto’s vrees ik. Inmiddels geeft de teller al ruim 230 duizend kilometer aan dus kan het maar zo dat er gebreken gevonden worden die zorgen voor een afkeur. Tenslotte was het zo dat de vorige auto van mijn ouders afgekeurd werd toen deze slechts 13 jaar oud was. Deze was toen helemaal verrot van onderen.

Vanochtend had ik de auto gebracht bij de garage en afgesproken dat ik gebeld zou worden als ze iets zouden vinden wat extra geld zou kosten. En ja hoor, begin van de middag ging de telefoon. Ze hadden twee dingen gevonden. Als eerste punt was er een kapot lampje gevonden. Vorige week gaf de auto al aan dat er een lampje kapot was, maar na een paar ritten was die melding weer weg. Dat was vandaag ook nog zo bij de garage, totdat ze de motorkap dicht deden. Op dat moment hield het lampje er definitief mee op. Kosten…? Nog geen €2 wat dus te overzien is.

Het tweede punt was van iets grotere aard en dit betrof de koplamp units. Het glas plastic hiervan was in de loop der jaren zo dof geworden dat het reden was om een APK afkeur te geven. Kosten om dit te laten herstellen? Samen met de APK en het nieuwe lampje zouden de kosten uitkomen op €140. Dat lijkt mij dikke prima dus hebben ze dit mogen herstellen en kunnen wij weer een jaar verder rijden.

Wel is het zo dat er een rammel geluid te horen is als de motor stationair draait. Volgens de garage kan dat meerdere oorzaken hebben. Of de versnellingsbak heeft een versleten lager, of de druklager is versleten. In het eerste geval moeten we rekening houden met een kostenpost van ongeveer €800-€1000, in het twee geval zal het ongeveer €500 kosten. Voor nu hebben wij besloten om lekker door te blijven rijden aangezien er qua rijeigenschappen nog niets van te merken is. Het risico is dat we op een gegeven moment gewoon niet meer kunnen rijden, maar daar hebben we mobiliteitsgarantie van de ANWB voor. Mocht het zover komen, dan kan het altijd alsnog gerepareerd worden.

Voor nu kunnen we in elk geval weer een jaar voordelig rijden en zien we bij de volgende onderhoudsbeurt wel of we het laten repareren.

Tagged , , ,

2 thoughts on “APK voor de auto

    1. Op den duur zal er toch een nieuwe moeten gaan komen denk ik. Zeker als we steevast 20-30 duizend kilometer per jaar blijven rijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.