Aflossing op de hypotheek

Twee jaar geleden schreef ik er ook al over. Wij lossen maandelijks €500 af op onze hypotheek. Elke maand wordt de rente die we minder hoeven te betalen bij de aflossing opgeteld. Zo konden we na 1 jaar elke maand €500 aflossen, €517,15 overmaken in plaats van €500. Het eerste jaar hadden we door de sneeuwbalmethode €6000 + €103,77 afgelost. Tot op de dag van vandaag lossen wij nog elke maand die €500 af plus elke maand het extra beetje door die sneeuwbalmethode. Dit ondanks dat we beiden minder zijn gaan werken en in de tussentijd een dochter hebben gekregen.

Door deze gebeurtenissen in ons leven is er toch aardig wat minder inkomsten wat we vrij kunnen besteden. We merken echter dat we nog prima rond kunnen komen en zelfs onveranderd door kunnen blijven gaan met de aflossingen op de hypotheek. Sinds augustus 2016 hebben we zelfs nog geen één maand gemist. Sinds die tijd hebben we tot vandaag al €18.921,30 afgelost en hebben we nog een ruime €30.000 te gaan.

Tussentijds is de rente enkele keren verlaagd. Dit heeft kunnen gebeuren doordat de rente variabel is. Hierdoor konden we uiteraard nog meer gaan aflossen per maand en deze maand hebben we een kleine mijlpaal bereikt.

Deze maand was er een zogenaamd kantelpunt. We betalen inmiddels namelijk minder rente dan dat we extra aflossen. We zijn dus nog altijd op de goede weg en hebben nog iets meer dan 4 jaar te gaan voordat dit deel van de hypotheek afgelost is. In de tussentijd gaat de aflossing op de annuïteiten hypotheek ook gewoon door en verwacht wordt dat we over 4 jaar nog een totale openstaande hypotheek van net geen €200.000 hebben. En dat terwijl de marktwaarde momenteel rond de €400.000 schommelt. Ons zal je dus niet horen klagen.

 

Los jij ook extra af op de hypotheek?

Tagged , , ,

7 thoughts on “Aflossing op de hypotheek

 1. Nee nog niet. We hebben alleen een annuïteitenhypotheek dus we lossen sowieso al af. Eerst andere prioriteiten (tuin naar onze zin gemaakt 3000, zonnepanelen 6000, huis geschilderd 500, tuinset vervangen en parasol 500, duo aflossen etc.) ook zijn we begonnen met beleggen. Extra aflossen levert met een lage rente niet mega veel op nl. Helaas zakt mn inkomen flink vanaf augustus dus nog maar even kijken of we dan nog steeds geld over houden en wat we er dan mee willen doen. Zeker als duo is afgelost. En door de zonnepanelen zijn de maandlasten al gedaald. Heel fijn. Hoop ooit wel extra te gaan aflossen

 2. Wij hadden het plan om ook te gaan werken aan het verlagen van onze maandelijkse lasten en hebben in periode okt 2018-mei 2019 €5000,- extra in ons spaardeel gestort (naast de maandelijkse €320,-). We zouden daarmee over 2.5 jaar ons spaardeel hebben volgestort en onze lasten met €320,- per maand verlaagd hebben. Maar een paar weken geleden zijn we een andere koers gaan varen omdat dat meer oplevert. Maar ook omdat ons geld niet liquide is wanneer we het in spaardeel storten. Want verhuizen willen we niet.
  Onze eerste prioriteit is om ons pensioen vol te storten. Dat gaat -de komende jaren- om eenzelfde bedrag als dat we jaarlijks in spaardeel kunnen storten: €18000,- per jaar (jaarruimte + reserveringsruimte). Waarvan we de helft weer van de belasting terugkrijgen. Wat we nog over hebben storten we in onze gewone de Giro rekening.

  1. Verhaal klinkt een beetje raar om dat stortingen in pensioen ook niet direct beschikbaar was. Maar tot een paar weken geleden waren onze prioriteiten: 1) vol voor maximaal storten in spaardeel, 2) storten in pensioen, 3) storten in gewone de Giro. We hebben van storten in spaardeel onze laagste prioriteit gemaakt. Wellicht dat we over een paar jaar die draad weer oppakken. Wanneer we daar de ruimte weer voor hebben.

 3. Zeker. We passen dezelfde metbode toe als jullie, zodat er een sneeuwbal ontstaat. Nu zitten we op €500 extra aflossing per maand plus zo’n €60 aan netto besparing. Iedere maand komt daar zo’n €1,70 bij.

 4. Alhoewel met kleinere bedragen, doen wij hetzelfde op maandelijkse basis met een klein verschil; elke maand corrigeren we het originele bedrag ook nog eens met 3% (op jaarbasis) om een theoretische “huurverhoging” mee te nemen. Op deze manier heb je dus een dubbele sneeuwbal.

  De eerste jaren zijn het een paar tientjes per maand, maar door de bovengenoemde aanpak, loopt het redelijk snel op, zonder dat het echt gaat bijten in je budget. Uiteindelijk zijn wel volgens de spreadsheetjes 10 jaar eerder klaar met aflossen van onze hypotheek; Precies op tijd voor de studie van onze kinderen.

 5. Versneld je hypotheek aflossen is, mijn inziens, nog steeds één van de beste manieren om je geld te investeren. Risicoloos en vrijwel altijd met een mooi rendement. Zelf heb ik nog een ouderwetse spaarhypotheek afgesloten in 2012. Deze stort ik al enkele jaren bij ipv van aflossen. Op deze manier benut je de rente die je ontvangt op je spaardeel het beste, zonder dat dit ten koste gaat van je hypotheekrenteaftrek. In september dit jaar doe ik nog één storting en dan is de maximale bandbreedte bereikt.

  Hierna is het de bedoeling ook echt te gaan aflossen, met als intentie om uiterlijk in 2026 de hypotheek afgelost te hebben (in 15 jaar ipv 30).

  Daarnaast heb ik door vooral veel aanbieders van nutsvoorzieningen te vergelijken nog enkele mooie besparingen weten te realiseren, waardoor geld overhouden ieder jaar gemakkelijker gaat.

  Mooi om te lezen dat jullie je financiën goed op de rit hebben, ga vooral zo door!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.