1 jaar op de beurs

Inmiddels is het alweer een week geleden, maar wij zijn inmiddels een jaar op de beurs aanwezig. In dit jaar hebben wij (lees: heb ik) veel geleerd. Inmiddels hebben we ook twee belangrijke dingen meegemaakt. Namelijk een flinke beursrally alsook een toch wel wat serieuze daling. VTI groei spurt eind 2017VTI krimp begin 2018In de afbeeldingen hiernaast zijn twee uitsneden te zien waarin een flinke groei van eind 2017 en begin 2018 te zien is en een flinke daling van februari 2018. De uitsneden geven een beeld van wat er gebeurt is, maar trekt het natuurlijk wel uit het verband. Al met al komt het er op neer dat de daling van februari ervoor gezorgd heeft dat het niveau van midden november 2017 bereikt werd. Het is overigens nog steeds geen daling zoals die in ’08/’09 geweest is. We kunnen eigenlijk beter spreken van een correctie van de markt.

Maar al met al hebben we toch even kunnen ervaren wat dit met ons doet als kersverse beleggers.

Wat doet het met ons?

Een beursrally is altijd mooi om mee te maken lijkt mij, hoewel de maandelijkse aanschaf van aandelen dan ook alsmaar duurder wordt. Met de buy & hold strategie die wij hanteren hebben we nu natuurlijk het liefst dat de aandelen zo goedkoop mogelijk zijn, maar groei is toch altijd leuk.

Een daling wordt meestal als minder plezant ervaren. Toch moet ik zeggen dat het mij helemaal niets deed. Eigenlijk vond ik het wel leuk om mee te maken. Als ik weer eens bij onze broker in logde moest ik soms wel gniffelen als ik zag dat er weer €10 op 1 dag verdampt was. Nu is het met de bedragen die wij belegd hebben nog steeds niet echt pijnlijk als de helft verdampt bij wijze van. Stel er verdampt 20% van ons belegde vermogen, dan hebben we het altijd nog maar over ‘slechts’ €196. Verdampt er echter 20% van je vermogen als je zeg een €200.000 belegd hebt, dan kan ik mezelf zomaar voorstellen dat ik het niet meer leuk vind.

Waar heb ik dan in belegd?

Onze beleggersrekening heb ik eind 2016 al geopend, maar toen heb ik er vervolgens zo’n 4 maanden niets mee gedaan. Vriendin wilde er sowieso niet aan eigenlijk en ik wist niet waar ik nou in wilde beleggen. Tot ik op een avond toen vriendin weg was ineens €200 overgemaakt had naar de beleggingsrekening. Ik had besloten dat ik twee aandelen wilde kopen en wel te weten de Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) en de Vanguard Total Internatiol Stock ETF (VXUS).

Op meerdere plekken had ik gelezen dat dit goede aandelen zijn, en de groeicijfers van de afgelopen jaren zagen er ook goed uit. Deze twee moest ik hebben. Voor €158,93 heb ik toen zo’n setje aangeschaft. Nu zou een dergelijk setje aandelen nog steeds ongeveer €158 kosten, echter is de Euro/Dollar koers flink anders. Was deze vorig jaar maart nog zo’n 1.07, nu ligt deze al een tijdje redelijk stabiel rond de 1.22. Globaal kunnen we dus zeggen dat er toch zo’n 12% winst gemaakt is in 1 jaar tijd.

Hoe houd ik een oogje in het zeil?

Voorheen kon ik de ontwikkelingen via Google Finance bijhouden. Echter is deze dienst per eind maart 2018 helemaal op de schop gegaan en kan ik hier mijn gewenste gegevens niet meer uit halen helaas. Sinds die tijd haal ik mijn gegevens via deze website binnen. Waar Google Finance puur naar de dollar keek en geen rekening hield met Euro/Dollar conversie, houdt Sharesight hier wel rekening mee. Zo geeft mijn portfolio geen groei aan van ongeveer 12%, maar slechts 1,39%. Dat heeft dan uiteraard alles te maken met de Dollarkoers. Het doet mij echter geen pijn aangezien de aandelen gekocht zijn om lange tijd vast te houden. Overzicht van portfolio april 2018

PRIIPs

Helaas heeft de Europese Unie enige roet in het eten gegooid als het gaat om mijn beleggingsstrategie. Het is voor mij nu onmogelijk geworden om de aandelen VTI en VXUS aan te kopen. Dit heeft te maken met nieuwe regelgeving. Daarom ben ik verder gaan kijken en ben ik bij het aandeel VWRL uitgekomen. Helaas is dit een aandeel met veel minder spreiding en kost deze ook nog eens meer als het gaat om de Total Expense Ratio.

Hoe nu verder?

Mijn strategie voor nu komt er op neer dat ik eigenlijk elke maand zo’n €100-€200 in de beurs wil stoppen. Dit levert echter altijd nog wat discussie op met V. Daarom gaat het iets minder hard dan gewenst, maar beter weinig dan niet beleggen. Vooralsnog wil ik alleen maar in aandelen beleggen en kies ik er bewust voor om geen obligaties in mijn portfolio op te nemen. Reden hiertoe is dat de rente van obligaties dusdanig laag is en zodra de marktrente stijgt de obligaties juist met diezelfde koers dalen. Verder is er als belangrijkste reden dat we voorlopig toch nog niet zullen stoppen met werken, waardoor we nog veel risico kunnen nemen. Een portfolio van 100% aandelen is voor nu dus prima. Zelf loop ik met de gedachten rond dat ik pas aan obligaties wil gaan denken zodra we minimaal €10.000 belegd hebben. Obligaties zullen dan voor maximaal 10% van ons portfolio uit gaan maken.

728x90

Nu is het moment

Stel je hebt zelf nog geen beleggingsrekening en je zou dat best wel willen eigenlijk. Dan raad ik je aan om nu nog een account te open bij DeGiro. Ze hebben sinds vandaag (5 april 2018) namelijk een aanbieding. Deze aanbieding loopt tot en met 17 april 2018. Als je je nu via deze link aanmeld, dan krijg je €1.000 transactietegoed cadeau. Zelf krijg ik dan ook een kleine vergoeding, een win-win voor ons beide dus.

Mocht je vragen hebben over hoe ik beleg en waarom ik dat zo doe, dan mag je mij altijd mailen op info@niettot71.nl of via het contact formulier op mijn site.

Tagged , , ,

3 thoughts on “1 jaar op de beurs

  1. “Verdampt er echter 20% van je vermogen als je zeg een €200.000 belegd hebt, dan kan ik mezelf zomaar voorstellen dat ik het niet meer leuk vind.”
    Valt wel mee hoor, leuk is anders, maar je weet dat het voor de lange termijn is en dat het vanzelf weer goed komt (moet je je zelf ook blijven vertellen).

    1. Dat is waar, maar toch… Het is dan wel heel gevaarlijk om de handdoek in de ring te gooien. Ik ga het vast ooit nog eens meemaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.